EEN WERELD VAN SMAAK / UN UNIVERS DE GOUT / A WORLD OF TASTE

 

OPENINGSUREN WIJNSHOP

Iedere zaterdag van 11 tot 17u

in de week op afspraak  0472 993303 of info@moeyaert.eu

****

 

maandag 11 januari 2021, een goeiemorgen met Wilfried

 

Het is een van die ochtenden waarbij de lucht, de horizon en de zee 'n aaneenschakeling van grijstonen vormt.

Vandaag ga ik buiten, zegt An.
Nieuwsgierig naar wat ze op zo'n kleurloze momenten voor haar lens kan krijgen.

Ik ga een nieuw ontwerp voor naamkaartjes afwerken.
Veel kaartjes heb ik nu niet nodig, maar ik moet klaar zijn wanneer coronaversoepelingen het toelaten opnieuw contacten leggen.

Nog even terugkomen op gisteren.
Was een frommelzondag: laat opstaan, ontbijt en middag in elkaar laten overlopen. Ontwerpen maken 's namiddags en vroeg het avondeten op tafel zetten.
De heerlijk smakende wildstoverij van catering Moeyaert.
Voor mij de rest van de rode wijn, voor An 'n glaasje wit.

wildstoverij / appel / veenbessen/ crème van erwtjes / knolselder

Ons dan in de zetel nestelen voor TV. In gedachten VT4 om na 11 uur Sport Late Night niet te missen.
Na een ietwat absurde detectivefilm volgt er nog aansluitend een reeks.
Dat is wat ik denk over Brooklyn.

Als een feuilleton onderbroken wordt door 4 reclameblokken lijkt het meer op een film. En dat is het ook.
Een mooie romantische film over een jonge Ierse die haar geluk in Brooklyn zoekt en er uiteindelijk kiest voor een huwelijk met een Italiaan.

De film blijft hangen, in zoverre dat ik me veel te laat realiseer dat VTM4 nog wat anders is dan VT4.
Uiteindelijk geen erg: op de computer lees ik dat Club, zonder dat ik het volgde, gewonnen heeft, ook al hadden ze geen overschot.

 

à la vôtre

Wilfried

 

*****

 

zondag 10 januari 2021, een goeiemorgen met Wilfried


We maken het ons gemakkelijk in het weekend aan zee.
Catering Moeyaert leverde een compleet menu met wortelsoepje, coquilles met risotto en wildstoverij.
We verdelen het over drie dagen.

Gisteren openden we met de coquilles.
Een cavaatje en kaas-grillworstje aan de salontafel.
De coquilles* (met wat noilly pratt in het sausje?) houd ik apart.
De saus verwarm ik tot heet in een potje op het vuur.
Pas dan roer ik er de coquilles en de risotto door.

Perfect, net als de nieuwe wijn van Moulin de Gassac.
Tèrra blanc, verwijzend naar de aanpak van de wijngaarden en vinificatie met respect voor de wijnbouw, geafficheerd als Terra Vitis.

Ik heb nog wat kaas in petto.
Alles perfect op punt met een lekkere Les Roches van Gilles Coperet.

Les Roches is één van de 13 lieu-dits in de appellation Fleurie.
Ik steek een stuk van een baguette onder de grill.
Knapperig brood, smeuïge kaas en een ietsiepietse koele Fleurie.
Fijn met z'n tweetjes.

Vandaag de stoverij, morgen een soepje op de middag.
Morgenavond maak ik kaasfondue.

* coquilles in de schelp zijn nu op hun best. De kwaliteit is fantastisch.

à la vôtre

Wilfried

 

*****

 

zaterdag 9 januari 2021, een goeiemorgen met Wilfried

 

Ik had er om gevraagd, er op gehoopt: geef ons 'vriezenachten'.
Ik had mijn buitenslaper ingeduffeld met een paletkarton op de voorruit.
Vroeg naar de bakker gaan zou me niet beletten om te starten met een ijsvrije voorruit.

Al goed en wel, maar dan moet je ook nog in de wagen kunnen.
Mag je er al een ijskrabber en ontdooibus inliggen hebben. Veel brengt het niet op. Na wat heen en weer gewroetel lukte het toch.
Het koffietje, mee naar buiten genomen, smaakte me heerlijk.

Moet je geen 'muts' aan hebben werd me links en rechts gevraagd. 
Niet nodig ondanks ik gisteren tondeuse-geschoren-werd.
Het hete koffietje reikte tot in het bovenste haarsprietje.

En dan op weg om te genieten van de ragfijne witte rijmglinster op de kaalheid van bomen en struiken.
De betoverende schoonheid van frozen.

Het is nog geen dik pak sneeuw die onze provincie bedekt met stilte en ongereptheid, maar ook met wat rijm ben ik al tevreden.

 

à la vôtre

Wilfried

 

*****

 

Vrijdag 8 januari 2021, een goeiemorgen met Wilfried


En dan nu het goede nieuws!

In 2021 pak ik uit met enkele verrassingsweekends.
Ik ben momenteel aan het uitwerken hoe die er gaan uitzien.

Laten we eerlijk zijn: de corona-impact heeft er economisch ook bij mij serieus ingehakt.
Het wegvallen van de horecaleveringen en daarnaast enkele vaste contracten laat zijn sporen na.
Alles samen goed voor 2/3 van de omzet tegenover 2019.
Om één voorbeeld te geven: het nationaal biljarttornooi in januari.
maw: het begin van 2021 kondigt zich ook al niet denderend aan.
Ook ons presentatie programma over de Vlaamse Visserij viel volledig...in het water

Maar ik had het over het goede nieuws:
we blijven niet bij de pakken zitten en organiseren in 2021 enkele verrassingsweekends.
Een eerste ben ik nu aan het uitwerken. Details komen later via oa mijn 3de nieuwsbrief.

Nu al kan ik vertellen dat we Valentijn niet zomaar laten voorbijgaan.
Het eerste verrassingsweekend in take away organiseren we met Valentijn.
De wijnshop zal open zijn op vrijdagavond 12, de zaterdag 13 en zondagvoormiddag 14 februari.

Dan doen we waar we goed in zijn, al 40 jaar lang (gestart in...1981).

  • We presenteren onze wijn met een kistje oesters fines de claires (na het succes van eindejaar).
  • Maar we beperken ons ditmaal niet tot de oesters maar stellen u daarnaast onze plateau fruits de mer voor (in samenwerking met catering Ivan Moeyaert).
    De fruits de mer met champagne.

  • Voor diegenen die het niet zo begrepen hebben op seafoods hebben we nog wat anders in petto.
    Volgende week meer hierover.

Nu al onthouden: 12/13/14 februari - wijn / oesters / fruits de mer /..... op afhaling, eventueel met thuisbezorging.

 

à la vôtre

Wilfried

 

******

 

donderdag 7 januari 2021, een goeiemorgen met Wilfried

 

Je kan er niet omheen.
Wat gisteren gebeurt is in Amerika tart alle verbeelding.
Uiteindelijk melden de laatste berichten dat er 4 doden zijn gevallen.

Wat duidelijk is geworden: hoe opruiende taal uiteindelijk kan leiden tot zo'n ongeziene catastrofe.

Wat ik me daarbij afvraag: is er één iemand van die mensen die voor Trump door het vuur gaat persoonlijk beter geworden van zijn 4 jaar presidentschap?
Een tweede vraag: hoe ver kan iemand gaan met pertinent leugens te verspreiden die leiden tot het in gevaar brengen van mensen zonder hiervoor bestraft te worden?

Bij zo'n taferelen ben ik blij Vlaming te zijn, een Vlaming die in België woont.

 

à la vôtre

Wilfried

 

******

 

Woensdag 6 januari 2020, een goeie namiddag met Wilfried

 

Beetje lang op baan geweest, deze voormiddag en daardoor nu pas mijn dagbegroeting.

Gisterenavond ons gezondigd, dus te goed gedaan, aan een ouwerwetse raclette. Want ook al zitten we ongeduldig te wachten op de eerste sneeuw die er maar niet komt, niets of niemand houdt ons tegen om het wintergevoel aan te scherpen.

Racelette waarbij de inspiratie ongebreideld leek.
Lekker 'pain vieille famenne', een brood dat zich leent tot grillen, ajuin en champignons op de grill, raclettekaas in het pannetje en gedroogde everzwijnfilet om een 'toast complet' te maken. 
Het was een van de varianten op de oerdegelijke kaas met charcuterie.

Erbij een Faune die deed beseffen dat het niet altijd rood hoeft te zijn.
Faune in concurentie met een magnum Prestige Ardonneau, een 75 cl Paix Dieu (blond biertje) en de altijd aanwezige Rochefort.

Kortom: pure gezelligheid.

 

à la vôtre

Wilfried

 

*****

 

Dinsdag  5 januari 2020, een goeiemorgen met Wilfried

 

In de Gentse deelgemeente Ledeberg werd bijna een jaar geleden het proefproject 'de gele brooddoos' ingevoerd.
Project dat nu bij bevraging een succes blijkt te zijn en mogelijks uitgebreid wordt tot meerdere gemeenten.

De gele doos is in feite een medische verzamelbox waarin de medische gegevens van de bewoners steken en ook de belangrijkste telefoonnummers.
Er wordt gevraagd de doos in de koelkast te bewaren.
Deze uniformiteit laat hulpverleners toe bij vooral oudere mensen en alleenstaanden alert te kunnen reageren bij noodsituaties.

Brigitte Hanson, initiatiefneemster, startte vorig jaar in maart het project en bereikte in Ledeberg bijna 700 mensen die zich zo'n gele doos aanschaften.

De corona-epedimie vertraagde de uitvoering van het project.
Het werd moeilijk mensen op straat of op markten hierover aan te spreken.
Toch is de gratis afhaling bij de apothekers een schot in de roos.
Dit tot algemene tevredenheid van de mensen die er tot nu toe gebruik van maakten.

Een project hoeft niet altijd en duur en ingewikkeld te zijn om te slagen.
Een voorbeeld dat uitgebreide navolging verdient.

foto en  reportage van Anke Van Meer - redactie radio 2

 

à la vôtre

Wilfried

 

*****

 

maandag 4 januari 2021, een goeiemorgen met Wilfried

 

Zanger Gerry Marsden van de Britse popgroep Gerry & The Pacemakers is op 78-jarige leeftijd overleden, zo hebben Britse media zondag gemeld. Hij en de groep zijn vooral bekend van het nummer "You'll never walk alone".

Gerry & The Pacemakers waren in de jaren zestig één der iconen van de zogenaamde Merseybeat en de groep kreeg net als The Beatles een contract bij manager Brian Epstein.

De groep scoorde een reeks hits, met als uitschieters "Ferry Cross the Mersey" en "You'll Never Walk Alone", het clublied van voetbalclub FC Liverpool. Fans zingen het massaal voor elke match en dat is ook te horen in het nummer "Fearless" van Pink Floyd.

Leadzanger was Gerry Marsden. Een korte ziekte, met name een infectie aan het hart, is hem fataal geworden.

Het liedje werd het voorbije jaar opnieuw actueel omdat het als ondersteunend lied voor de zorgsector veelvuldig werd gedraaid.

 

à la vôtre

Wilfried

 

*****

 

Zondag 3 januari 2020, een goeiemorgen met Wilfried

 

Gisteren de financiële kant van de wijnhandel afgewerkt.
Nooit voorheen lag de waarde zo hoog.
Komt ook doordat ik me het voorbije jaar gespecialiseerd heb in Bordeauxwijnen om te bewaren.

Naast het mooie gamma instapwijnen bouw ik aan een reeks van cru bourgeoiswijnen die prijs-kwaliteit stuk voor stuk voltreffers zijn.
Geholpen door de uitstekende wijnjaren 2015/16/18/19 is het een verzekering op de toekomst.
Plan is om 2021 hier verder aan te werken, want ook 2020 belooft veel goeds.

Terugkerend op het instapgamma denk ik aan La Petite Perrière Sauvignon van Saget, het wijnhuis in Pouilly sur Loire waar we reeds sedert eind de jaren 80 mee werken.
Of de Chardonnay van Moulin de Gassac, ook al decennia lang een trouwe partner. Voor rood is er de Merlot en Guilhem van Moulin de Gassac.

Nieuw sedert vorig jaar was Les Fruits Sauvages Merlot van Badet-Clement.
Surf even naar ONS WIJNGAMMA 2021 via de link bovenaan deze pagina.
In de linkerkolom kan je de wijn per kleur opzoeken.

De corona zette de leveringen aan de horeca on hold, maar eens terug opgestart kunnen we het gamma van Mas des Lauriers uit Narbonne presenteren.

Het blijft nog afwachten hoe en wanneer we in 2021 weer op volle kracht kunnen werken.

Ik kijk er naar uit en maak nu alvast plannen voor Valentijn.
Na het succes van Kerst en Nieuwjaar met onze oesteraanbieding gaan we u ook dan verwennen met een speciaal tête à tête aanbod dat we ditmaal niet zullen beperken tot alleen maar oesters.
Meer uitleg in een volgende nieuwsbrief.

 

à la vôtre

Wilfried

 

******

 

 

zaterdag 2 januari 2021, een goeiemorgen met Wilfried

 

2 januari: na het feestgedruis nog wat uitlopen in het weekend en vooruit kijken op wat de plannen zijn voor het komend jaar.
Hopen op een mooie winter, een aangename lente en een hete zomer.
Kortom, een normaal jaar.

Een winter met 'vriezedagen' en sneeuw zodat het kind in mij de bovenhand haalt, ook al word ik eind van het jaar 70.
Een frisgroene lente waarbij ik steeds weer verwonderd word als ik langs de Torhoutsesteenweg naar Brugge rijd: hoe mooi het is als de miljoenen botjes bladeren worden.
Een  hete zomer waarbij iedereen weer onbeperkt kan en mag genieten van de zee, of het nu onze Noordzee, de Middellandse- of Adriatische zee is.

Dat er voor mij een heupoperatie zit aan te komen noem ik een fait divers.
Een fait divers dat niet opweegt tegen die ene prangende vraag?
Wanneer mogen we weer.....alles doen wat we vroeger deden?

 

à la vôtre

Wilfried

 

*****

 

vrijdag 1 januari 2021, een goeiemorgen met Wilfried

 

An en ik wensen u een gezond nieuwjaar.
Het is de eenvoudigste, maar o zo belangrijkste wens die ik u sedert jaren kan maken.
En...als je gezond bent kun je veel aan. Dat heeft 2020 voldoende bewezen.

Het werd een gezellige oudejaarsavond.
Ik had mijn vleesschotel zelf samengesteld met oa burgers van gehakte biefstuk met sjalot en ras el hanout en vleesbroodjes met gehakt, chapelure, sjalot en gemalen kaas.
Biefstukjes, stukjes van brasvarken die ik zelf van het been had gesneden, witte pens, chipolata en kalkoenfilet.
Ik stoofde worteltjes met sjalot en verse tijm, kookte bloemkool, versneed witloof, gebruikte kropsla.
Ik kookte aardappelen die ik opvulde met kruidenboter en gehakte champignons en nadien in folie stak.
Verse mayonaise, cocktailsaus en tartaar begeleidden groenten en vlees.

Alhoewel moeder zich moest beperken tot 2 knuffelcontacten, waar we ons ook aan hielden, gebaarde ik van kromme haas, haalde ik mijn tepanyaki, groot genoeg voor 17 invitees uit de kast en kwam ik uiteindelijk uit op een schotel voor zes.

De grootste verrassing kwam tegen middernacht op tafel: mijn petit beurre taart. En ook al had moeder een résumé  over wie, waar en hoe in de jaren stilletjes de lekkerste petit beurre taarten kon maken, ze moest toegeven dat die van mij in dat rijtje mocht staan.

Kortom, een geslaagde overgang van oud naar nieuw.

 

à la vôtre

Wilfried

 

*******

 

 

 

Donderdag 31 december 2020, een goeiemorgen met Wilfried

Als een dief in de nacht....

Ik had het u gisteren beloofd; ik zou aan de slag gaan met het dessert, of beter met de patisserie.
Ik kook graag, heel graag maar wat desserts en gebak bereft ben ik een absolute leek.
Eigenaardig, maar ik heb er ook nooit belangstelling voor gehad.
En toch ga ik op deze oudejaarsdag aan de slag met een puur nostalgisch dessertje.

Het zal er altijd wel blijven inzitten bij mij: dat opstaan op de onmogelijkste uren. Komt wellicht doordat ik het meer dan 30 jaar lang heb gedaan.
Beginnen werken om 4u, om 3u, zelfs om 2u, zeker deze periode van het jaar.

Dit keer wil ik moeder verrassen met mijn dessertje.
An zit wel in het dessertcomplot.

Ik zet de horloge op 5.40u en ben klaar wakker om... 4u.
Ik woel wat heen en weer maar om 5.15u s er geen houden meer aan.

In de bestelwagen steken de producten.
Uit de kast haal ik het materiaal om een... petit beurre taart te maken.  

Moeder slaapt op de benedenverdieping van onze duplex.
Ik heb zo'n vermoeden dat het lawaai in de keuken haar zal wakker maken.
Dus trek ik met hebben en houden naar mijn onderkomen, een verdiep hoger.
Mappen en schrijfgerief moeten plaats maken voor een kom, de garde, het bord met de inmiddels zachte boter, de kom met straffe koffie.
Ik kan aan de slag gaan.

Op een met folie afgeschermde plaat leg ik 9 koekjes.
Daarop breng ik een laag crème au beurre.
Vanaf de 2de laag drenk ik de koekjes in de koffie. Zo bouw ik mijn taart op.
Ook de boven- en zijkanten krijgen een afwerking met crème au beurre. Uiteindelijk giet ik een laagje chocoladehagel over het geheel.

Het is iets na 7u als ik de taart in de koele bestelwagen opberg.
Ik doe de afwas en pers fruitsap; er is niets gebeurd.
Ik vergewis me er van dat zelfs niet één 'muzestrontje'* (of het zou moeten een echt zijn) is achtergebleven.
Moeders hebben een oog voor de kleinste onregelmatigheden.

Gisteren kreeg ik van goeie vriend Gido Van Imschoot een hint.
Met de dagbegroeting van de vorige dag over Droste cacao vroeg hij zich af of ik een portootje zou serveren.
Ik had er niet bij stil gestaan.
Ik denk dat een Vista Alegre van 40 jaar hier ook wel zou bij passen. Is het niet Gido?

Als je een 12 jaar oude cognac van chateau Beaulon gebruikt om crème au beurre te maken en er gezien het onmogelijke uur er vooraf geen slokje van proeft mag een oude port 's avonds.

Wat heb ik gebruikt

250 gr bloemsuiker waaronder ik 2 losgeklopte eieren meng
300 gr goei boter die ik zacht laat worden en in schijfjes onder het mengsel van suiker en ei meng

Ik heb straffe koffie voor 2 tassen gezet en gebruik de hoeveelheid koffie voor 6 tassen.
Ik meng een geut cognac door de gekoelde koffie

Ik roer wat koffie door het mengsel

Ik dek een plaat af met aluminiumfolie en leg een laag van 9 koekjes (niet geweekt)
daarop een laagje crème au beurre
opnieuw een laagje koekjes, wel gedrenkt in de koffie
ik herhaal tot het pakje koekjes op is
het geheel wordt bovenop en rondom om ingewreven met crème au beurre
Daarop giet ik mijn chocoladehagel.

Ik laat de taart opstijven in een koude temperatuur

*muzestrontjes -ABN voor chocoladehagel (of omgekeerd)
voor alle duidelijkheid: we hebben geen muizen

 

à la vôtre

Wilfried

 

******