EEN WERELD VAN SMAAK / UN UNIVERS DE GOUT / A WORLD OF TASTE

OPENINGSUREN WIJNSHOP


WEEKENDS in  MAART


tijdelijk wegens het coronavirus gesloten

wel op afspraak  0472 993303 of info@moeyaert.eu

*****

 

Zondag 29 maart 2020, een goeiemiddag met Wilfried

Heerlijk, de asperges zijn er.
Corona of niet: sommige groenten en fruit laten niet op zich wachten.
Alhoewel het ook soms moeilijk wordt ze gerooid of geoogst te krijgen.
Dat zagen we nog met de beelden op TV op een aspergebedrijf.

Zowel moeder als broer Ivan kwamen met een busseltje aangedraafd.
Het moment om er mee aan de slag te gaan.

Moeder heeft ze graag op z'n Vlaams met hard gekookt ei en peterselie.
Ikzelf hou er niet zo van.
Ik stond woensdag in de keuken. De regel is: wie kookt is baas.
Dus maakte ik een variatie op z'n Vlaams. Vlamingen zijn geboren compromissen-makers.

Wat ik niet doe is asperges koken.
Ik maak asperges klaar in een pan.
Een grote pan, zodat de asperges (10 stuks) naast elkaar liggen.

Starten met een goeie klont echte boter.
Leg de asperges naast elkaar (eventueel in 2 laagjes) voeg een geutje water toe. Kruiden met zout en peper.
Laat de asperges garen tegen kookpunt aan. Niet verder dan beetgaar.

Asperges / ei / gedroogde hesp  ( het recept blijft op deze site in de map Lekker eten in coronatijden)

Als we de asperges willen serveren met gedroogde hesp moeten we er ook voor zorgen dat we de hesp de tijd geven om langzaam aan in de oven te kunnen drogen en dat duurt wel wat tijd.

We koken enkele vaste aardappeltjes

Ik kies op een doordeweekse dag voor een gemakkelijke bereiding met het meeste succes op slagen. Geen gepocheerd ei* maar zacht gekookt (4') en bv. half gepeld.

Geen hollandse saus* maar bij het kookvocht een drupje room.
Het lopend eigeel maakt dat een 'echte' aparte saus vandaag niet echt hoeft.

De asperges zijn klaar - afgewerkt met wat nootmuskaat en gehakte peterselie
de aardappeltjes zijn vast gekookt
de hesp is gedroogd en wordt al of niet verbrokkeld.

Smakelijk

*Hollandse saus

boter op zacht vuurtje klaren - het stremsel er af lepelen

Pan 2
Ook op een zacht vuurtje / soms de pan even afnemen

Gebruik een goed garde en klop in een acht-vorm over de bodem van de pan

Lukt dat niet zo goed - draai dan het pannetje telkens een kwartslag links, dan rechts
1 eierdooier loskloppen tot schuimig met een eierdopje vloeistof

1 eierdopje vloeistof bestaat uit 2 delen witte wijn en 1 deel water

Giet de boter in een fijn straaltje bij de eierdooiers met de vloeistof - blijven kloppen

Werk de saus af met een snuifje cayennepeper en wat citroensap

 

*gepocheerd ei

Neem een hoge kookpot. Vul de pot voor 3/4 met water en breng aan de kook.

Voeg een royale scheut azijn toe tot je het zuur in het water proeft. De azijn zorgt ervoor dat het eiwit straks beter stolt. Doe er in geen geval zout in, want dat werkt averechts.

Breek elk ei in een aparte koffiekop. Hou de dooier altijd heel. Hou ook een halve eierschaal opzij.

Zet het vuur zachter en hou het water net onder het kookpunt. Roer met een lepel of een garde in het water tot er een draaikolk ontstaat. Leg een stukje eierschaal in het water. Zodra het afdrijft naar het midden van de pot en ter plekke op een rustige manier rondjes danst, kan je beginnen met pocheren.

Neem de eierschaal weg en giet het (eerste) ei in het midden van de pot zacht kolkend water. Na 1 tot 2 minuten is het ei voldoende gaar. Verhoog eventueel de temperatuur van het kookvuur een beetje.

Je kan meerdere eieren tegelijk pocheren, maar wie op veilig speelt doet het één voor één. De dooier van een gepocheerd ei hoort binnenin nog lopend te zijn.

Vis het gepocheerde ei voorzichtig op met een schuimspaan, zodat het water weglekt. Snijd eventueel losse flapjes eiwit weg.

 

*gedroogde hesp

Hesp heel fijn gesneden los van elkaar op de grill leggen

Oven op 100° - minimum 1 uur of zolang laten drogen tot je de hesp kan breken

 

à la vôtre

Wilfried

 

******

 

Zaterdag 28 maart 2020, een goeiemorgen met Wilfried

 

Het heeft nogal wat teweeg gebracht, mijn uitdaging  met de wiskundige puzzel er rond.
En blijkbaar was de oplossing toch niet zo eenvoudig.
Ik kreeg  goeie oplossingen van Sofie en Wilfried. 
De foto dateert van 1987.

Hoe je tot de juiste oplossing kon komen?

Nog eens de gegevens.

Ik ben geboren in 1951
 dus ben ik nu 69 jaar

Op het ogenblik dat de foto genomen werd waren ik en broer Ivan 5 jaar jonger dan ik nu ben

Dat betekent dat we toen samen 64 jaar oud waren

Broer Ivan is 8 jaar jonger dan ik

Hier begon voor velen het moeilijk te worden - wat doe je met die 64 en die 8?

64: 2 = 32 / 32-4 = 28 en 32 + 4 =  36

Daarmee kom je aan het verschil van 8 jaar

En bereken je ook het jaar waarin de foto werd genomen

Ik was 36 jaar / 1951 + 36 = 1987

De foto werd genomen in de kelder van wijnboer Roland Rapeau.
Het was voorjaar en echt koud. Er  viel natte sneeuw en de temperatuur flirtte met het nulpunt. We waren met enkelen naar Pouilly-sur-Loire getrokken om de echtgenote van de wijnboer te helpen met het opbinden van de wijnranken.

Roland zelf bracht enkele weken in de kliniek door nadat hij betrokken raakte bij een traktorongeval. 
Onze interventie(!) haalde de pagina's van de plaatselijke krant Voix de Sancerrois.

Naar goede Franse gewoonte was het geen nine to five (of schrijven we neuf à dix-sept). Iets na elven werden de werkzaamheden stil gelegd om ons aan het aperitief te wagen. Wat kon dat anders zijn dan een Pouilly fumé van de voorbije oogst.

 

à la vôtre

Wilfried

 

*****

 

 

Vrijdag 27 maart 2020, een goeiemorgen met Wilfried

 

Met sommige zaken loop ik wel wat achter.
Neem nu de hype waarbij mensen een uitdaging aangaan en een foto van zichzelf uit lang vervlogen tijden op facebook plaatsen.
'n Mens moet toch iets doen om z'n tijd op te vullen.
Het is leuk om te snuisteren in albums en kartonnen dozen.
Straks komen misschien ook nog de communieprentjes en nieuwjaarsbrieven aan bod.

Wel, ik heb ook iets gevonden.

Een foto (in mijn portefeuille) uit...1963 waarop duidelijk te zien is dat ik een degelijke opvoeding heb genoten.
Eerst bij de frères, daarna bij de broeders. Dat kan tellen.
Ooit zei m'n ex-schoonvader-zaliger: t'is ne goeien, hij draagt ne 'plastron'.

Dat allemaal terzijde want vandaag heb ik een ECHTE uitdaging bij de volgende foto. Nu men verplicht wordt om thuis te studeren en men toch zijn examen voor master of bachelor zal moeten afleggen, deze wiskundige vraag.

  • Ik ben geboren in 1951
  • Op de foto zie je m'n broer Ivan en ikzelf
  • Ivan is 8 jaar jonger dan ik
  • Op het moment van de foto zijn we samen 5 jaar jonger dan ik nu ben
  • In welk jaar werd deze foto getrokken?

Zet je antwoord op facebook en lees morgen mijn dagbegroeting met de uitleg van het jaar, maand, plaats en omstandigheden

 

à la vôtre

Wilfried

 

******

 

Donderdag 26 maart 2020, een goeiemorgen met Wilfried

 

Het loopt tegen de middag aan wanneer moeder onderaan de trap naar me roept:
'Wilfriiieeed'.

Ik weet wat ze me wil toeroepen want ook ik heb de man gezien en gehoord.

'neem ne keer een foto van die man, heb je hem gehoord, vraagt ze me.

Heb ik al gedaan antwoord ik haar.

Vanuit mijn dakvenster met de télé op mijn toestel is het mogelijk ongestoord aan het werk te gaan. Het tafereel is te mooi om het te laten passeren.

In een periode waarin het coronavirus wild rond zich heen mept is het niet eens een uitzondering geworden.
Mensen zoeken toenadering op de meest diverse manieren.

Aan de overkant van de straat heeft de oude man z'n tas op het bankje naast zich neergelegd en speelt op zijn trompet zijn deuntjes.

Moeder staat op haar balkonnetje te genieten.
De oude man geniet van haar aandacht.

Ik stel me hier wel vragen bij.

Ik ken de man niet bij naam maar weet dat, eens de lente ontluikt, hij regelmatig opduikt om zijn deuntjes te spelen.
Hij speelt niet meer zo vloeiend, maar wel in de maat.


Dat doet hij ongestoord op het bankje, niet aan de overkant van onze straat, maar wat verder af, op het bankje van het gazon aan de grote parking.

Hoe komt het dat hij nu hier op het bankje speelt en zelfs... de eerste zinnen zingt van liedjes die wellicht kort na de oorlog jonge vrouwen het hoofd op hol bracht?

Of hoe een coronavirus plots een positieve waarde kan hebben?
Moet ik meer zoeken achter het feit dat mijn 93-jarige moeder straalt?

 

à la vôtre

Wilfried

 

*****

 

Woensdag 25 maart 2020, een goeiemorgen met Wilfried

 

Ontelbaar zijn de initiatieven geworden waarbij mensen mekaar een hart onder de riem willen steken.
Soms opvallend, soms hilarisch, soms klein maar daarom niet minder gemeend en oprecht.

Neem nu het papiertje dat José en Mireille aan de postbus van ons appartement ophingen om onze postbode te bedanken.
Zo mooi dat ik bij thuiskomst gisterenavond niet anders kon dan er een foto van te nemen.
Bedankt José en Mireille.

Vandaag wil ik u ook iets moois tonen.
Nu het allemaal zo vlug niet hoeft te gaan heb ik tijd zat om met het fototoestel op pad te trekken.
An en ik steken mekaar hierin de loef af.
Waar zij uitstekend in is, zijn de foto's met schaduwpartijen.
Ik reken dan weer op mijn lens voor detaillering.

Een schoon madam, ook al is het die van mij, mag al eens van achter een boom piepen.

Gisteren en eergisteren maakten we onze (korte) wandeling door het park van Arenberg.
Nu de studenten niet langer hun conditie in het park onderhouden is het er stil geworden.
In tegenstelling met de Abdij van het Park, waar vorig weekend de politie verscherpt toezicht diende te houden, hebben we hier dreven en paadjes voor ons en de vogels alleen.

Heverlee profiteert van de rijke erfenis van de hertogen van Arenberg.
Het park met renaissancekasteel en romaanse kapel, en het Egenhovenbos zijn restanten van het vroegere domein van dit belangrijk adellijk geslacht.
De hertogen hebben het wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit altijd gesteund.
Na de Eerste Wereldoorlog kwam het Arenbergpark in bezit van de universiteit, die er een wetenschapscampus uitbouwde.

Maar nog belangrijker is het groene erfgoed dat op dit domein bewaard bleef.
Het kasteelpark bezit een rijke collectie merkwaardige bomen.
De vijvertjes en de Dijle creëren een waterrijk biotoop voor heel wat wilde flora en fauna. Het vochtige Egenhovenbos met talrijke bronnen is totaal verschillend van het drogere Heverleebos.

Het ligt ingesloten tussen de Dijle en haar bijrivier de Voer. Autochtone zomereiken dienen zelfs als zaadbank. ANB verzamelt geregeld eikels om via selectieve teelt deze inheemse boomsoort te beschermen.

Geniet met de fotoreportage mee van onze wandeling.

 

à la vôtre

Wilfried

 

*******

 

Dinsdag 24 maart 2020, een goeiemorgen met Wilfried

 

Vorige week publiceerde ik de bereiding van een gerecht. In coronatijden hoefde dat niet altijd ingewikkeld te zijn. Alhoewel; plots hebben we er de tijd voor. Anderzijds worden we soms beperkt in wat we in voorraad hebben en is het ook niet aangewezen om opnieuw en opnieuw op boodschappentoer te gaan.
Dus improviseren we maar. Dat leidt dan weer tot onverwacht lekkere resultaten.

Mijn vraag was: als je iets klaar gemaakt hebt waar jij en je tafelgenoten een goed gevoel bij krijgen, laat het me dan weten.
Luc deed het om zijn Marianne te bedanken.

Ondertussen volgden er nog en dat bracht me op het idee ze in een aparte map op deze site te steken.

De titel: Lekker eten in coronatijden. (klik bovenaan deze pagina op dit item)

Heb je iets  al of niet met een fotootje, stuur het dan op via messenger / facebook of mail naar info@moeyaert.eu.
Leuk idee? Radio 2 besliste gisteren hetzelfde te doen.

hier gaan we

Balletjes  op Luikse wijze / Dirk Lobbestael


Balletjes maken van gemengd gehakt met verse gehakte peterselie en provencaalse kruiden

Draai ze vervolgens door de bloem / eigeel / chapelure

Bak mooi bruin in gezouten boter

Samen met ui / sjalotje / look

Blus de bakfond met een geut water

Wat bindmiddel voor bruine saus

Voeg wat luikse stroop toe en laat inkoken

Kruiden met peper en zout

Leg er de gehaktballetjes bij

 

Serveer met frietjes, verse mayonaise met wat citroen

 

À la vôtre

Wilfried

 

******

 

Maandag 23 maart 2020, een goeiemorgen met Wilfried

 

Met dank aan Sofie, Els, Lotte, Linde, Wonne en aan...papa zaliger.

Ik verklaar me nader.

Je leest het, ziet het, hoort het: mensen zijn in coronatijden nooit zo inventief en creatief geweest.
Ze helpen mekaar zoveel als mogelijk om het leven zo aangenaam mogelijk te maken.
Dat doen ze met berichtjes, met foto's, met filmpjes.
Liefst zo opbeurend mogelijk.
En toegegeven, ik heb de voorbije dagen nogal wat afgelachen.

Hartverwarmend is het wanneer je zo'n filmpje binnenkrijgt van je eigen familie. Zaterdagavond stuurde Sofie een filmpje waarin de kinderen total loss gingen op de laatste danshits.
Mij moet je niet veel geven om het zotteke naar boven te brengen.

Heb ik van mijn vader zaliger.
Hoe streng hij ook was, nu en dan kwam het zotteke in hem naar boven.
Het zal wel van hem zijn dat broer Ivan en ook ik maar een vingerknip nodig hebben om iets iets uit de kast te halen.

De voorvallen zijn legendarisch waarbij Ivan in het post-coronatijdperk ten tonele verscheen met zijn hoofd en arm in een halve rol wc-papier ingepakt.
Ik herinner me de verkleedpartijtjes waarbij ons vader niet schuw was om zich in moeders jurk te wringen.

Het overleg tussen An en mezelf, gisteren voormiddag, duurde nog geen minuut: laat ons iedere dag een dansfilmpje naar de kleinkinderen sturen.
Humor helpt ons over het feit dat we de kinderen niet rondom ons hebben.

Nu was de uitvoering minder vlug uitvoerbaar dan het idee, iets vinden waar ik in kon. Maar het lukte.

klik op ondertsaande link en geniet mee

https://youtu.be/YymC5j8K3TQ

 

à la vôtre

Wilfried

 

******

 

Zondag 22 maart 2020, een goeiemorgen met Wilfried

10.42u lekker eten in coronatijden

Ik heb, terwijl ik zus Hilde en Eddy ondersteunde, m'n inkopen gedaan.
Wat van dit, wat van dat.

Ook aan de coquilles in de schelp, waarvan ik er meer dan 50 kg kuiste, kon ik niet weerstaan.
Ik legde er een twaalftal opzij.
Ze zijn nog steeds super, ook al loopt het nu op het eind van het seizoen.

Een seizoen dat fantastisch was. Het begon eind november. Nu hebben ze veel koraal, die ik weliswaar niet zal gebruiken.

Gisterenavond kwamen ze op tafel, geïmproviseerd op het laatste moment met wat ik bij An in de keuken vond.

Wat dat was?

1 appel / 1 staal witloof / ½ bakje champignons /enkele walnoten / fles pineau de charente / flesje balsamico / flesje room / visfond van knorr / bruin brood /

Hoe ik te werk ging (voor ons twee)

SINT JACOBSVRUCHT / PINEAU DE CHARENTE

zet de oven op grill en snij twee rondjes bruin brood

*
bak het fijn gesneden witloof met de champignons

goed afkruiden

*
voeg er op het laatst de kleine blokjes appel bij

*
roer door het geheel wat balsamico

 

hou het warm

maak de saus  van de room, visfond,geutje pineau en drupje balsamico
zoek de juiste verhouding door af te proeven (niet te zoet)

*

verbrijzel de walnoten

*

bak de coquilles (een grillpan geeft een mooie tekening)
krokant buitenom maar niet te droog binnenin

*

dresseer het bord

rondje bruin brood / laagje walnoten / torentje van de groenten-appel mengsel

de coquilles volgens de vorm van het bord

saus er rond naperen

**

Wij dronken er een Guilhem blanc Moulin de Gassac bij

 

à la vôtre

Wilfried

 

*****

 

 

Zaterdag 21 maart 2020, een goeiemorgen met Wilfried

11u

Vandaag begint de lente.
Het dient gezegd: de natuur doet echt moeite.
Ook al blijft de temperatuur wat tegenvallen door de schrale wind, de zon is er en is van plan er enkele dagen vol tegenaan te gaan.
Gelukkig want in ons gewone doen is de lente veraf en hopen we dat de volgende 10 weken vlug mogen voorbijgaan.

Maar laten we, en daar dragen deze dagbegroetingen toe bij, positief blijven. Door  de regels, verplichtingen en raadgevingen van de regering in acht te nemen.

Het valt toch op, hoe goed onze gezondheidszorg (voorlopig) alles onder controle houdt. Doemscenario's die mensen bang maken hoeven niet voor mij. Laat ons liever onthouden dat we 1900 intensive care bedden met beademing klaar  staan hebben. Een luxe!

Ik ben gisterenavond van Sint-Kruis naar Leuven gereden. Is dat nodig? Naar de letter bekeken; neen. Maar ik ben er zeker van dat door niet terug te keren naar moeder in Zedelgem, ik het risico voor moeder tot 0 herleidde.

Ik had voor de vrijdag een bijzonder scenario uitgewerkt: werken bij Hilde waar we met extra mensen de wachttijd voor de klanten wilden beperken. Zus en Eddy hadden een voorbeeld gesteld naar bescherming toe.

Mondmaskers, handschoenen, afstandsstrepen op de vloer, bord buiten en aan de ingang een tafel voor de klanten. Daarop handschoenen, ontsmettingsgel, papieren tissue, wattenstokjes voor betaling met kaart.

Na de werktijd zou ik naar Blankenberge rijden en niet terugkeren naar huis. Slapen in het appartement om in Zeebrugge te starten om 03.00u. Deze ochtend pistolekes ophalen, aan de deur zetten bij moeder en naar Leuven rijden, waar ik nu blijf.

Op de middag kreeg ik een telefoontje uit Zeebrugge: wegens gebrek aan bestellingen kreeg ik een voorlopige C4. Daardoor veranderde mijn planning en was ik gisterenavond reeds in Leuven.

Het positieve nieuws blijft de volgende dagen uit Leuven komen en hopelijk ook van onze mensen in de verzorging.

 

à la vôtre

Wilfried

 

*****

 

 

Vrijdag 20 maart 2020, een goeiemorgen met Wilfried

 

Tot nu toe bleef de wijnshop open op zaterdag.
Daar komt nu een tijdelijke verandering in.
Vanaf morgen zaterdag blijven we tijdelijk dicht tot wanneer het gevaar voor besmetting geweken is.
We nemen die maatregel uit voorzorg.

Dat wil niet zeggen dat we u geen wijn kunnen leveren.
Dat kan na telefonische afspraak op woensdag, donderdag en vrijdag. Zowel met levering aan huis of met afhaling.

Ons Opendeur weekend van 18 april gaan we verplaatsen naar een latere datum.
Of de presentatie in de Snelle Duve in Snellegem ook moet verplaatst worden valt nog af te wachten. We houden u op de hoogte.

Blijf ons volgen op deze site met iedere dag wat goed nieuws.

 

à la vôtre

Wilfried

 

******

 

Donderdag 19 maart 2020, een goeiemorgen met Wilfried

10.17u

Lekker eten in corona-tijden

Ik startte enkele dagen terug met het receptje met de kwartels.
Ik vroeg toen: zijn er nog mensen die iets klaarmaken met wat er in de koelkast  steekt.

Ik kreeg al wat reacties en publiceer er eentje die goed van pas kan komen. Vandaag heb ik weinig tijd want ik beëindig net mijn diensten-aan-huis shift...in eigen huis.

Nu de organisatie het werk heeft stil gelegd moet er een andere oplossing worden gezocht. Ik dus.

En het valt mee: gestart om 06.45u en eindigend om 9.30u.
Of 4 uur afwerken in nog geen 3 uur. Ja met hoekjes en kantjes.
Hoekjes waarvan ik nu al weken zit te wachten of iemand van de kuisploeg ziet wat ik zie.

Het receptje voor deze middag is eenvoudig maar ongetwijfeld lekker.
Met de eerste beetjes zon het ideale moment.

Het receptje komt van Marianne, gepubliceerd door haar lieve echtgenoot als bistro Marianne @ home.
Niet reserveren: haar etablissement beperkt zich tot 2 personen. 'Sjansaar', die Luc.

wat je nodig hebt

Sla
3 kleine tomaten pp
6 mozzarella bolletjes pp
garnalen 75 gr pp

dressing van graantjesmosterd
met 2 a 3 kl olijfolie / peper / zout /wat citroensap /zeste van citroen

streepje mayo voor versiering

Coronaknuffel op afstand van Marianne en Luc

 

à la vôtre

Wilfried

 

******

 

 

Woensdag 18 maart 2020, een goeiemorgen met Wilfried

 

België al of niet in lockdown?

Zeg ik aan An: zou je geloven, zolang een mens aan voedsel geraakt, ik er niet zou om geven een maand lang in lockdown te gaan.

Niet eenvoudig evenwel: An in Leuven, moeder in Zedelgem.
Dat kom er van je op te houden met twee vrouwen.
Kan niet eenvoudig zijn om er als gehuwde man ook nog een scharrel op na te houden.

An kreeg in de Delhaize als 60+ voorrang van 8 tot 9u.
Iedereen gebruikte een winkelkar die er voor zorgde dat de afstand tussen klanten bewaard werd. Mooi zo.

Nu was het gisteren wel het dagje waarbij een lockdown niet eens als een versmachting aanvoelde, integendeel.
Na de middag scheen de zon volop op het terrasje, kant Heverlee, 7 hoog.
Glaasje cava binnen handbereik naast de ligzetel.

Op dat moment kreeg ik een eigenaardig fenomeen onder ogen. Niet eenvoudig tegen de zon in.

's Morgens was me opgevallen dat, kant Zaventem, we nauwelijks luchtverkeer opmerkten.
Op gewone dagen zien we zowat om de 2 minuten een vliegtuig aan de horizon.

Wat gebeurde er na de middag, kant Heverlee?

Vliegtuigen trokken de ene na de andere condensstreep  door het luchtruim.
Ik begreep het niet goed.
Het kon niet anders of er was een corridor gevonden voor de moeilijke tijden waarin luchtvaartmaatschappijen zich bevinden: de vlucht naar de zon.
Neen niet Tenerife of Egypte maar werkelijk naar de zon.

Lok-high: The sky is not the limit!

 

à la vôtre

Wilfried

 

*****

 

Dinsdag 17 maart 2020, een goeiemorgen met Wilfried

 

Ik heb heel wat reactie gekregen op mijn dagbegroeting van gisteren.
Mensen reageerden positief op het idee om, nu je niet meer uit kan gaan eten, wat meer zorg te besteden aan thuis eten klaarmaken.

Waarom niet zelf je brood en/of patisserie bakken?
De dingen doen die je steeds maar hebt uitgesteld horen daar ook bij.

Ik kreeg gisteren een eerste recept toegestuurd. Misschien kan je het ook doen. Stuur me wat je van plan bent op tafel te zetten.
Het hoeft niet eens ingewikkeld te zijn. Mijn kwartelbereiding was dat ook niet, maar het resultaat was super lekker.

Vandaag publiceer ik het recept van Greet.

KIP MET GROENE CURRYPASTA

Maak een marinade met olijfolie, 1 eetlepel groene curry pasta, ½ eetlepel zachte currypoeder, peper en zout. Wrijf de kippenbillen in met de marinade.

Leg een keuze van groenten op een bakplaat (wortel-rode paprika-courgette-tapas tomaatjes-rode ui) bestrooi met verse tijm.

Plaats op een grill de kippenbouten.

De oven voorverwarmen op 180°

De bakplaat met groenten onderaan plaatsen - de grill met de bouten er boven.

Draai de kippenbouten regelmatig om zodat ze niet verbranden (plaats de grill niet te hoog).

Serveer met krielaardappeltjes.

Smakelijk

 

à la vôtre

Wilfried

 

*****

 

Maandag 16 maart 2020, een goeiemorgen met Wilfried

 

10.40u

Hoe mijn zondag was? Leuk op het ritme van 'stilletjes'.
Ik zou buiten kunnen gaan en genieten van de natuur, maar ik moet me wat stilletjes houden.
Na een vorige wandeling moest ik wat bekomen, m'n rug, die nog altijd niet mee wil.
Op 6 en 9 april volgen nieuwe afspraken in de kliniek.
Nu de 'commerce' ook op een laag pitje draait kan ik me wat sparen.

Moeder geeft er niet om dat ik naar Leuven ga. Zo weinig mogelijk contacten binnen brengen op het appartement in Zedelgem is de boodschap.

Wat ik dan uitspookte op een kalme zondag?
Laat opstaan, ontbijt met middageten combineren.
Ze hebben daar een mooi woord voor uitgevonden: brunch.

Mijn gedachten gaan daarbij naar de etablissementen die bijvoorbeeld op zondag een brunch organiseren.
Ik denk aan Salons de Vrede in Ichtegem.
Nog maar pas hun schitterende vernieuwde zaal geopend, waar ze honderden (hoeveel juist?) mensen ontvangen en nu een maand lang stil liggen.
In Jabbeke zou Carpe Diem begin april open gaan.
Jonge mensen die de zaak hebben over genomen.

Dat het in mijn commerce nu terugvalt naar de helft is een tegenvaller, meer niet.

'Brunchke' op de middag en lekkers maken in de vooravond: dat is voor een deel mijn zondagse invulling.

Hierbij het recept voor een bereiding met kwartels

Twee kwartels van de karkas halen

*

En aardappeltje schillen en koken
Idem voor een ganse broccoli

De twee samen cutteren en op smaak brengen met wat kippenfond (ik gebruik Knorr - professional)

Geutje room om het smeuïg te houden

*

Tomaatje pellen en in 4 partjes snijden (alleen het vruchtvlees houden)

*

Champignons aanbakken

Helft van een flesje room toevoegen

In de koelkast vind ik een potje uienconfituur (ui en rode bes) - halve soeplepel toevoegen.
2 soeplepels rundsfond
de saus smaakt heerlijk en krijgt nog wat extra pittigheid met een halve koffielepel mosterd met piment d'espelette.

*

Ik bak de billetjes van de kwartel knapperig

Daarna de borstjes mooi rosé

Ik draai de tomatenpartjes door het bakvocht

Net als 2 fijne plakjes van een veenbessen ciabatta

*

In het midden van het bord - de ciabatta

Er op de kwartel

*

Er rond de broccoli puré, tomaat, er tussenin - de saus met de champignons

 

We trakteren onszelf met een Mas Daumas Gassac 2008.

**

Na het etentje nestelen we ons in de zetel om te kijken naar opnames van 'Komen eten'.
Ik heb alvast een dikke 8 gekregen.
Nadien kan 'blind getrouwd' er ook nog bij, waarbij het opvalt dat het niet eenvoudig is om gelukkig te zijn met mekaar.

Hebben wij 'chance'!!!! Of  zou het zelf afgedwongen zijn?

 

à la vôtre

Wilfried

 

*****

 

 

Zondag 16 maart 2020, een goeiemorgen met Wilfried

 

11.11u

Het viel gisterenavond al op toen ik naar Leuven reed: nooit eerder was ik zo relax op de weg.
In de verte enkele auto's voor mij.
De lichten achter mij die vervaagden tot stippen.
Nu vandaag is de ring van Leuven herschapen tot...een wandelweg.

Waar rijden mensen naar toe als er niets open is?
Familiebezoek blijft een alternatief.

Weet je welke mensen nu hun overuren in verlof kunnen opnemen?
De politie!

Verkeer regelen?
Heeft het zin te gaan controleren op alcoholverbruik?
Waar zouden ze een pint te veel drinken?
Inbrekers inrekenen?
Dieven weten wel beter en zouden er best ook enkele weken tussen uitgaan.
Nu iedereen thuisblijft moet je al kunnen terugvallen op een rijke ervaring om ergens ongestoord te kunnen inbreken.
Hooliganisme en overlast worden uitgesteld tot het tijdstip waarop alles weer in zijn gewone doen hervalt.
Eigenlijk is dat virusgedoe nog niet zo'n slechte zaak.

 

à la vôtre

Wilfried

 

******

 

Zaterdag 14 maart 2020, een goeiemorgen met Wilfried

 

Ja, ik ben open vandaag.
Mag dat? Navraag leerde me dat het mag.

Wijn is niet levensnoodzakelijk, maar voor velen van ons een levensbehoefte, net zoals chocolade dat is.

Met gezond boerenverstand is dat eenvoudig uit te leggen.
Een pint of een glas wijn is drie boterhammen waard wordt beweerd door de adepten van dit soort vloeibare voeding.

Vooraleer gisterenavond me met moeder thuis in de zetel aan een 'epoiseke' over te geven had ik zoals nog anderen mijn cafébaas een hart onder de riem gestoken.


De schalkse opmerkingen waren niet uit de lucht.
Met het besef bij de omstaanders dat het de laatste avond was dat op café over corona kon gepraat worden vloeide het bier rijkelijk.

Nico kan nooit om middernacht de boetiek sluiten was het oordeel.
Te oordelen aan het ritme waarmee de klanten bediend werden en er al een nieuwe 'commande' volgde.

't Zal ons raar doen, besefte iedereen. Hoe gaan we daar mee omgaan.

Toen gooide ik mijn bedenking in de groep: we zullen de gevolgen van het coronavirus pas in december gewaarworden.

Het werd stil.
Ik werd met grote verwachtende ogen aangekeken.
Niemand die mijn conclusie begreep.

Tel even mee raadde ik hen aan: op de vingers werd geteld: vanaf nu maart.
De  wijsvinger ging tegen de duim: april 1, mei 2, juni 3, juli 4, augustus 5, september 6, oktober 7, november 8, december 9.

De snuggerste onder mijn publiek, ja snuggere mensen bestaan, ook op café, hadden het door.
9 maanden na het algemene verbod  en de boodschap 'blijf in uw kot' kregen we een...babyboom.

Of onverwacht veel echtscheidingen voegde er een spuiter aan toe.

Of ik mijn bedenking zelf heb uitgevonden? Neen, Peter Mayle was me in 1996 voor toen hij zijn schitterende boek 'een jaar in de Provence' schreef.

Daarin vertelt hij hoe na de drukte van de zomermaanden, in november de luiken aan de woningen werden dicht gedraaid en hoe stil het werd in de straatjes. In augustus, 9 maanden later zag je er het resultaat van.

Een jaar in de Provence is een schitterend humorrijk boek dat je ooit moet gelezen hebben. Ik hou mijn exemplaar, maar je kunt het nog altijd tweedehands kopen bij oa de Sleghte. Niet vandaag of morgen want het coronavirus, weet je wel...

 

à la vôtre

Wilfried

 

*****

 

Vrijdag 13 februari 2020, een goeiemorgen met Wilfried

 

Nooit eerder, tenzij misschien tijdens de oorlogsjaren zullen mensen zo gekluisterd aan hun radio gezeten hebben.
Tegenwoordig, zoals ik, aan de computer, of gisterenavond aan het tv-toestel om de gang van zaken op te volgen.
Een serene uitzending op TV 1 met oa viroloog Van Ranst.

Het coronavirus heeft België in zijn greep.
Nooit eerder gestelde vragen bij een nooit eerder meegemaakte situatie was een van de conclusies.

Wat mij het meest intrigeert: scholen sluiten maar moeten instaan voor kinderopvang.
Hoe groot wordt die kinderopvang?
Zullen ouders zelf oplossingen zoeken?

Een ander punt: horeca en aanverwanten zijn dicht, maar morgen huwt mijn dochter of zoon.
Hoe wordt dat opgelost?
Zoals ik het begrepen heb; in beperkte kring zonder feest en zonder kerk?

Zullen er nog missen opgedragen worden?

Of zoals in een bepaald land een bepaalde religieuze gemeenschap verklaarde: de hostie, dat is het lichaam van Christus, daar kan geen virus inzitten.
Wij zijn niet zo fanatiek en begrijpen dat gezondheid voor alles gaat.

Misschien de gelegenheid om dingen te doen waar we anders niet aan toekomen.
Misschien uit het oog verloren. Wat ik bedoel?
Oog hebben voor bijvoorbeeld de natuur, die nu aan ontluiken toe is.

Trek er eens op uit met het fototoestel in aanslag.
In Oud-Turnhout hebben ze alvast een extraatje.
Daar is een verdwaalde prachtige bruine lijster neergestreken.
De vogel komt normaal in Oost-Siberië voor.

Als je er op uit trekt, toch een tip: vergeet je thermos met warme chocomelk niet.
Wandelen om zo vlug mogelijk een horecazaak te kunnen binnen stappen mag je nu wel vergeten.

 

à la vôtre

Wilfried

 

******