EEN WERELD VAN SMAAK / UN UNIVERS DE GOUT / A WORLD OF TASTE

 

openingsuren van onze WIJNSHOP Stationstraat 80 te Jabbeke

de openingsuren voor de volgende weekends:

 

Weekend 21/22 juli gesloten

Weekend 28/29 juli zat 11u-17u / zondag 10.30-12u

Weekends augustus  - alle weekends open

zaterdag 18 augustus: fruits de mer buffet

 

*****

 

dinsdag 17 juli 2018, een goeiemorgen met Wilfried,

 

Er kwamen al enkele juiste antwoorden binnen op de vraag van gisteren 'waar werd de foto genomen'.
Donderdag maak ik de winnaar bekend.

Vandaag, zonder een prijsvraag er aan verbonden, een foto hoe mooi de morgenstond kan zijn (maandag 05.38u).

Met 88.9 op de weegschaal is er werk aan de winkel: alcohol, zero tollerantie, bakken en braden eventjes niet, veel water drinken... de weekends zijn er teveel aan. Volgend weekend komt er opnieuw zo eentje. Maar ik blijf er voor gaan.

Iets totaal anders; u herinnert zich nog mijn opdracht van twee weken terug voor een cateringbedrijf.
Toen ging ik op een huwelijksfeest oesters openen.
An vroeg me: heb je dan ook wat publiciteit voor jezelf gemaakt.
Dat deed ik dus niet: je gaat niet onder iemands duiven schieten, ook al zijn het oesters.
Zeg je dan helemaal niks als ze je iets vragen, probeerde An nog eens.
Neen, zei ik.
Alleen als ze m'n naam vragen antwoord ik:
ik ben Wilfried Moeyaert, heb een wijnshop aan de Stationsstraat 80 te Jabbeke, dat is aan de uitrit Jabbeke van de autostrade op weg naar De Haan, aan het rondpunt met de Texaco. Ik ben er op zaterdag van 11 tot 17u en zondag van 10.30u tot 12u, maar niet vandaag want nu ben ik hier, ik heb heel mooie wijntjes zoals de Chichoulet Côté Plage, een vin de Pays d'Oc van syrah en grenachedruiven, die in augustus in promotie staat
want dan kost hij 6.70 euro, in een kartonnetje van zes komt dat op 40.20, 40 euro is ook goed en je kan hem ook proeven.*

Meer moet dat toch niet zijn, als mensen echt je naam willen weten?

* lees hier mijn eerste nieuwsbrief in bijlage

 

à la vôtre

Wilfried

 

******

 

 

Maandag 16 juli 2018, een goeiemorgen met Wilfried

 

Het wordt een paëlla-weekend had ik vrijdag aangekondigd. Dat werd het zeker, maar niet volgens de planning er van.

Vrijdagnamiddag klaar gemaakt. Net geen 2 uur er voor uitgetrokken, van het aanbakken van het vlees, tot het moment dat ik kon zeggen; zo is hij af, lekker.

's Avonds bij Patrick een wel zeer ruime portie naar binnen gespeeld, wat zich vertaalde naar mijn gewicht toe.
Kan ook zijn dat ik de limiet van alcohol niet genoeg in de gaten hield.
Komt er van als je van plan bent volgend weekend in de Passerelle (omgeving Durbuy) l'Esprit de la Fontaine te schenken en die vrijdag eerst nog eens wilde voorproeven.
Soit, gedane zaken nemen geen keer.

Doen we het zondag wat rustiger aan, had ik zo in gedachten.
Maar Marc kwam langs in de wijnshop.
Marc die ik leren kennen heb als klant van zeevis André.
Van origine Franstalig, maar spreekt vlot Nederlands, had verschillende standplaatsen als het betere viskraam op markten in het Brusselse, is nu met pensioen.
Hij woont in Bredene, heeft een tweede huis in de Provence.
Er moest nodig wat bijgepraat worden, want ik had Marc sedert mijn pensioenering, vorig jaar in maart, niet meer gezien.

Om de gezelligheid nog wat op te voeren kwamen Geert en Francine ook nog een bestelling ophalen.

Ik had nog een potje haringfilets in de koelkast, wat nu goed van pas kwam op deze warme zomerdag.
Met hen besprak ik de planning voor het weekendje Grande Eneille, volgende vrijdag tot en met zondag.

Omdat een en ander nogal wat tijd in beslag nam, zette ik de pan met...paëlla op het vuur.

Zo zorgden we er voor dat de onophoudende stroom van toeristen, afkomend richting Brussel moeilijk de ogen op de weg konden houden.

Die wel erg leuke voor- tot laat-middag aanpak kreeg een rustig vervolg.
TV-kijken in het zeteltje: aankomst van de Tourrit in Roubaix en de finale van het voetbal.

Daarna toch wat caloriën-afname met een wandeling op het strand. We zijn alle twee gebeten door de microbe van het fotograferen. Wat je tegenwoordig kan doen met een i-phone is onvoorstelbaar.

Onderstaande foto is het resultaat. Iemand een idee, waar die foto werd genomen?
voor de gelukkige onder de juiste antwoorden: een fles Pouilly Fumé Bouchiez-Chatellier 'Les Adelins', af te halen in de wijnshop, een van de weekends in augustus. mail uw antwoord naar info@moeyaert.eu

PS lees morgen mijn dagbegroeting met in bijlage de juli-nieuwsbrief.

En het gewicht op deze maandagochtend? 89!

 

à la vôtre

Wilfried

 

*****

 

 

 

Zondag 15 juli 2018, een goeiemorgen met Wilfried

 

De 3de plaats van de Belgen vieren, de verjaardag van Matty vieren; het doet niet veel goed aan het gewicht. Deze ochtend 88.8.

Het werd wel leuk, gisteren. We waanden ons op het strand van Ibiza. Heerlijk weertje en ambiance in Matty's strandbar Coco Loco.

Nieuwe mensen leren kennen. o.a. William die voor John Driege rijdt. John Driege is een transportbedrijf met zetel in Luxemburg en een bijhuis op... 100 meter van de wijnshop in Jabbeke. Specialiteit: transport van afgewerkte visproducten naar Boulogne. Boulogne, de grootste vissershaven in Frankrijk.
Het gevolg van dit contact: William vroeg me eens mee te rijden naar Boulogne.

Gisterenavond ook opnieuw ook een staaltje van onverdraagzaamheid meegemaakt. Een oudere man kwam op Matty af. De I-phone in de hand. Ik hoorde niet wat de man zei of vroeg, maar dacht dat het ging om de bereikbaarheid. Je moet meekomen naar de trap stelde Matty voor. Achteraf begreep ik om wat het ging: de man was de decibels aan het meten met zijn i-phone voor de boxen, die allemaal naar de zee gericht stonden opgesteld.
De man woonde op het...6de in de blok op de dijk.
Als je om 21.50u naar bed wil gaan, sluit dan de terrasdeur en je hoort niks.
Dreigen met de politie te bellen heeft geen zin als die politie toestemming heeft gegeven om open te blijven en muziek te draaien tot 23 uur.
Om 23.02u gingen de lichten uit, werd de muziek gestopt en de deuren gesloten.

Wat ik me afvraag: als  een man van zeventig en dagen zijn toestel zo kan programmeren dat hij decibels kan opmeten, wat heeft hij dan nog allemaal van apps om mensen den duvel aan te doen? Elk z'n hobby.

 

à la vôtre

Wilfried

 

******

 

 

Zaterdag 14 juli 2018, een goeiemorgen met Wilfried

 

Terwijl de Fransen zich opmaken voor een tweedaagse feestviering, alhoewel die van morgen nog maar alleen bestaat in 'hopen op', genieten wij van opnieuw een zonnig weekend.
Het terrasje van de wijnshop is geopend en wordt geflankeerd door een opvallende... paëlla-pan!

Inderdaad mijn weekend staat in het teken van paëlla.
Gisterennamiddag gemaakt, 's avonds met Patrick voor 2/8 opgegeten, vanavond met An volgen nog eens 2/8, moeder heeft er 1/8 voor morgen op het menu staan, de overblijvende 3/8 zullen ook wel hun weg vinden.

Toen ik er gisteren volop mee bezig was, groeide het verlangen om een weekendje op poten te zetten met
PAELLA OM AF TE HALEN.

Wat had u gedacht van
zaterdag 4 augustus vanaf 11 u to 17u
zondag 5 augustus van 11u tot 12 u

We verpakken de paëlla in ruime porties per persoon.
Paëlla zoals het hoort met kip, konijn, scampi's, langoustines, mosselen en inktvis.

Het doet me terugdenken aan de jaren stilletjes wanneer onze weekends meer dan 150 mensen aansprak.

Wat het kost? 18 euro per persoon.
Vooraf inschrijven met de dag dat u de paëlla komt ophalen is noodzakelijk.

0472 99 33 03 of mail naar info@moeyaert.eu met uw telefoonnummer

Wat het zo speciaal maakt?
Ik trakteer u bij afhaling op een lekker glaasje cava om in de stemming te komen.
Als dat maar goed afloopt.

Entre parenthesas: met al dat koken en proeven bleef de weegschaal me deze ochtend toelachen:
droog gewogen, 87.9!

 

à la vôtre

Wilfried

 

******

 

Vrijdag 12 juli 2018, een goeiemorgen met Wilfried

 

Ik weet het, het was geen Mûr de Bretagne of de Muur van Hoei.
Daarom vulde ik achteraf de tabel in met creatief rijden, 40 minuten voor de tijd, 178 cm voor m'n lengte en 88 kg voor m'n gewicht.
De gemene deler van dit alles? 304 caloriën!
Zoveel had ik er verbruikt toen ik met de fiets op en af reed naar de wijnshop in Jabbeke.

Welke wijn ik had om in de zuurkool te doen, vroeg moeder me.
Zuurkool, is dat geen winterkost?
Misschien wel in Vlaanderen, niet in de Alsace, waar de bereiding er het ganse jaar door als een van de meest typische gerechten wordt geserveerd.

Al zijn we hier niet in de Elzas, ik reed om een toch wel speciaal wijntje, niet alleen om 'le joie d'Alsace' te voelen, maar ook omdat de Riesling grand cru Schoenenbourg (1 van de 51 Gr.Cr. in de Elzas) van Frederic Engel erg lekker is.

Met de fiets dacht ik bij mezelf, dat geeft me wat voorsprong op de caloriënschaal en dan kan ik naast het half glas in de kool ook mezelf op een glaasje  trakteren.

Het blijft dan ook goed gaan van Zedelgem tot Leuven: ik met choucroute, An pakte voor haar uit met een groentenschotel.

Voor mij ietsje over kantje boord qua voedingstotaal: 1920 - de 304 verbruik, dus toch opnieuw ruim binnen de normen.
Mijn gewicht deze ochtend op 87.9.

Wat ik me gisteren kon permitteren? Sinaasappelsap (45), aardappelen (80), zuurkool (90), knakworst (297), kasselrib (305), banaan (70), wijn 1.5x (240), fruit met oa ananas (250), brood (340), salami (200), 1.5 liter water en zelfs koffie met een ouderwets koekje als vieruurtje (De Beukelare The Original).

Op hetzelfde moment kon onze Greg Van Avermaet zijn gele trui op de Mûr de Bretagne behouden.

 

à la vôtre

Wilfried

 

*****

 

Donderdag 12 juli 2018, een goeiemorgen met Wilfried

 

Het dieet bracht me vandaag op 88.2!
Mijn calorie-inname lag gisteren op amper 1070.

Moeder aan het fornuis zette me op de goede weg.
Kabeljauw aan de graat op smaak gebracht met een takje tijm, wat citroen. Kruiden en citroen vervangen het zout.
Geen aardappeltje, was ze misschien vergeten want ik zag de zak met patatjes op het aanrecht liggen.
Wel veel groenten in een mix wat de koelkast schafte: boontjes, wortel, courgette en champignons. Ondertussen kent u wel onze favoriete groenten.

's Avonds opnieuw fruit met kersen, ananas en cavaillon.
Ik ben verzot op perzikken en kocht er vandaag een twaalftal die ik mooi in hun rondjes in het bakje liet liggen. Ze zo opbergen voorkomt blutsen en builen.

Ik vertel u graag een anekdote over de groentenboer in Aniane.
De Hostellerie Saint Benoit verwende me ieder jaar met het sappigste fruit en de lekkerste groenten van kilometers ver in de omtrek.
Jacques, de patron, die als geen ander de goeie dingen van zijn streek kende, vertelde me over de plaatselijke tuinder die dagelijks met zijn R4 kwam aangesjeesd.

Het was de periode dat ik reportages schreef over bijzondere mensen.
Bij die man moet ik zijn, had ik voor mezelf uitgemaakt.

Je vindt hem zo, legde Jacques de route naar zijn landerijen uit.
Je rijdt naar Gignac en dan zal je een bordje rechts van de weg zien: plage naturiste. Het weggetje splitst zich daar en je volgt het linkse. Je kan niet missen: her en der zal oud afgedankt materiaal je de weg wijzen.

Jérôme was een ietwat zonderlinge oude man. Het was het minste wat je kon zeggen.

Ik vond de oude mas eens voorbij een arsenaal van ploegen, eggen, kruiwagens tot een oude traktor toe.
De deur stond open en verraadde alleen de aanwezigheid van enkele katten.

Jérôme kweekte groenten in volle grond volgens de seizoenen.
Naast de  plantage met perzikken, het veld met meloenen en tomaten, bezat hij ook anderhalve hectare wijngaard.
Wat Jacques me niet had verteld, was dat hij de man verklapt had dat ik wijninvoerder was.
Ik was 'de' gemakkelijke prooi voor deze ouderling.

Wat me niet interesseerde was zijn wijn of wat het ook was, wat in de flessen stak. Je moest al goed gek zijn, nadat je in de huiskamer had rondgekeken, om hier wijn te kopen.
Temeer daar ik de 'wijnboer' er van verdacht pas dan etiketten aan te brengen nadat jezelf had gezegd welke druif je voorkeur genoot.
Proeven? Dat was iets voor iemand die geen vertrouwen had.

Waar ik wel voor viel dat waren zijn meloenen, perzikken en tomaten. De veldjes werden omzoomd door garrigues en werden zo aan het oog onttrokken.

Jérôme lachte z'n tanden bloot, ttz, wat er van over gebleven was, toen hij het had over de fantastische momenten als Hollandse dames in hun blootje tussen de garrigues door, langs z'n veldje naar de plage van de Hérault trokken.

Er was een maar: 'merde', ze konden niet van zijn tomaten blijven.
Voor wat hoort wat, gaf ik de groentenboer mee.
Kan wel zijn, gaf hij toe, maar niet met elk drie of vier kinderen die mee plukten.

 

à la vôtre

Wilfried

 

******

 

Woensdag 11 juli 2018, een goeiemorgen met Wilfried

 

1302 heeft niet zijn vervolg gekregen, droefnis alom.
Die 'duivelse' Fransen hebben ons de das om gedaan.

Gelukkig hebben we nog een Carl Vannieuwkerke of er was geen spaander over gebleven van onze trainer, de aimabele Roberto Martinez.
Wat ik me afvraag: ligt het aan de trainer dat de spelers die hij een kans geeft niet aan de verwachtingen voldoen? Tot daar en voor altijd (toch de volgende 4 jaar) het wereldkampioenschap voetbal.

We hebben vandaag al opnieuw iets om te vieren: de Vlaamse Feestdag.
We zijn fier Belgen te zijn en nog meer om Vlamingen te zijn. Het levert voor ambtenaren en nog anderen een dag vakantie op. En hebben we geen vakantie, dan staken we maar.

En hoe gaat het met mijn eigen kampioenscap? 88.4! Nooit zoveel gegeten als gisteren! Maar het mocht en het kon: fruit.
Ananas, druiven en cavaillon. Het bracht het caloriëntotaal op 1100!
Hoe ik er aan kwam? Boterhammetjes 215, smeerkaas light 105, cavaillon 50, hesp 130, cava 2x 140, fruittotaal 100, champignons 20, sojascheuten 20, kipborst 300.

Wat het hoofdmenu werd? Champignons gebakken, sojascheuten, sojasaus, kippenborst gegrild.
Eenvoudig, in een handomdraai klaar en lekker.
Ook het water drinken had zijn invloed: bij iedere 'dedju' bij het voetbal kijken, dronk ik een half glas.
Best dus dat de Belgen het moeilijk hadden.

 

à la vôtre

Wilfried

 

*****

 

dinsdag 10 juli 2018, een goeiemorgen met Wilfried

 

Hoever sta ik op dag 7 van mijn dieetperiode? 88.9!
Tevreden, er rekening mee houdend dat zondag er een was die het gewicht weer de andere kant opstuurde.

Gisteren de week meteen goed aangepakt, alhoewel het toch nog dreigde verkeerd te lopen.
Laat opgestaan en ontbijt en middagmaal in een keer genomen.
2 spiegeleitjes (220) en 3 sneden brood (350).

Daarna ga ik op boodschappentoer en ik breng mee: 1 fles olijfolie, 1 flesje sojasaus, 1 netje persappelsienen, 5 staaltjes witloof, 1 bakje champignons, 1 netje ajuin, 1 zakje sojascheuten, 2 plakjes kippenborst, 1 stuk verse zalm en... een weegschaal.
Ik heb een en ander in gedachten om 's avonds klaar te maken.
Maandag wordt zalm, dinsdag kip.

Alle goede voornemens dreigen in het water te vallen door dat Matty van de Coco Loco strandbar zin heeft in ambiance.
Op het ogenblik dat we besluiten naar het appartement te gaan draait hij de volumeknop van de muziek open en krijgt hij zowaar iedereen...aan het dansen, tot een onvervalste farandole toe.


Wat bewegen kan geen kwaad maar zorgt er ook voor dat er extra caloriën moeten opgetekend worden (240).

Terug op het appartement ga ik aan de kook.
Ik snij het witloof fijn en stoof het met een klontje boter. (50)
Ik werk af met wat balsamico.
In de grillpan bak ik 2 moten zalm van elk 250 gram. Ook hier gebruik ik een klontje boter waarin ik partjes sinaasappel wentel. (zalm gebakken 250gr - 600)

Die krijgen wat extra smaak met een tipje kaneel.
Genoeg alcohol vandaag, dus water bij en na het eten.

Om de avond in de zetel bij Villa Sporza extra gezellig te maken trakteren we ons zelf nog op een mon chérie met een koffietje (120). Ik kom hiermee op 1580 wat goed is.

Misschien ook rekening houden met het feit dat we voor een zoveelste keer gelachen hebben met Coco Flanel, de film van Urbanus op TV.
Dat brengt misschien ook wat caloriën in mindering.

 

à la vôtre

Wilfried

 

*****

 

Maandag 9 juli 2018, een goeiemorgen met Wilfried

 

Gewicht:...?
Ik blijf tot woensdagochtend in Blankenberge en daar is er geen weegschaal.
Dat wil niet zeggen dat ik niet op dat gewicht moet letten.

Gisteren was een eerste uitdaging: barbecue bij Willy en Sofie met daar aangebreid het jaarlijkse verjaardagsfeest van de Rembrandt.

De wijntjes bij broer waren moeilijk te weigeren. Zeker als er een Sancerre tussenzit. Wat ik geleerd heb: 1 glas alcohol wordt opgevolgd door 2 glazen water.

Hapjes bij het aperitief, lekker vlees op de barbecue vergezeld van groenten en rauwe groentensalades.
Verse ananas om te grillen met lekkere ijscrème.
Ik kan het u aanraden: eetwinkel Dugardeyn aan de Hoogleedsesteenweg in Roeselare.
Het volledige pakket van hapjes tot en met dessert voor... 14 euro per persoon. Winkelen bij Dugardeyn is al een belevenis, de barbecue was het ook.

Nadien werd de lijn door getrokken in de Rembrandt. Rudy Jones de zanger die er voor de achthonderd en twaalfste keer optrad had een compaan meegebracht.
Ouwe rocker die van stoel op tafel naar het toogblad sprong, ondertussen 'black is black' zingend.
Van wie is dat weer?*
Luidskeels meezingen en jiven is ook al goed voor de lijn.
Alcohol? Eén 'chouffe' en '6 spa's'. Ook daar deed ik mijn best.

Misschien vandaag in de  Kerkstraat toch even op zoek gaan naar een weegschaal.

 

*Black is black: Los Bravos
https://www.youtube.com/watch?v=QkwmSzPdVnY

 

à la vôtre

Wilfried

 

******

 

Zondag 8 juli 2018, een goeie voormiddag met Wilfried

 

Zon aan de hemel, zon in het gemoed want het gaat goed. Deze ochtend droog gewogen: 87.4!
Vandaag de schade proberen te beperken want straks uitgenodigd op de barbecue bij Sofie en Willy. Nu water om wat af te remmen.

Nog even terug naar vrijdag.
Op het menu 's avonds, gerookte zalm met puree van brocolli.
De brocolli koken in een kippenbouillon.
Ik maak een rollade van schotse gerookte zalm, gevuld met de brocolli.
Laten koud worden in de koelkast tegenaan 0° en dan in schijfjes versnijden.
Kun je mooie dingen mee doen op het bord.

Ik heb ook een pakje messchelpen gekocht. Ik laat die op hoog vuur uit hun schelp kruipen.
Nikske kruid maar het sap opvangen en dat mengen met de jus van verse doorsmakende tomaten.
Opwerken met pit: pili-pili en paprikapoeder.
De zeevruchten laten marineren in het koude sap en terug in de schelp leggen.

Een deel wordt het apero-hapje bij een glaasje bubbels. Alles bij mekaar, weinig caloriën. Mag wel als aanloop van de kwartfinale.
Zelfs een glaasje witte wijn kan en nog eentje om de knalprestatie van onze duivels tegen Brazilië te vieren.
Ik blijf die vrijdag op 1600 caloriën steken. Goed voor 200 winst.

Gisteren zaterdag maak ik het mezelf gemakkelijk. Ik loop de supermarkt binnen en koop 2 voorverpakte koude schoteltjes.
Verzorgd maar niet zo goed voor het milieu.
Is tegen mijn principe, al die plastic.

Mijn gemakszucht heeft een verklaring: ik zegde toe voor een catering opdracht voor een vriend met een caterinbedrijf in Roeselare. An houdt de wijnshop open.

Ik ga van 16u tot 20u oesters openen. Niet zomaar een oester, maar een gillardeau. Feestje in Wortegem!
En wie huwde er gisteren in Wortegem? Juist, Willy en Marie-Jeanne, DE Willy.
Maar het was niet hun feestje.
Chloé, de bruid was niet alleen een stuk jonger maar ook een stuk...
Dat maakt de bediening nog eens zoveel leuker.

 

à la vôtre

Wilfried

 

*****

 

 

Zaterdag 7 juli 2018, een goeiemorgen met Wilfried

 

Het blijft goed gaan: niet alleen met de Rode Duivels, maar ook met mij: droog gewogen deze ochtend...87.7!
hoe ik het gisteren deed, kom ik later op terug. Nu toch alle aandacht voor ons voetbal, of hoe ik de dag beleefde. Zoals gisteren aangekondigd met de trein naar Leuven.

Eerste pluspunt: met de fiets tot het station van Brugge, goed voor 8km en wat opsparen van caloriën.
In Leuven van het station naar de Tervuurse Vest, een half uur  stappen en nog wat calorietjes eraf. En dat alles in mijn Rode Duivel -t-shirt.

Opvallend verschil, op weg naar Brugge was ik de enige, idem op de trein.
In Leuven, eerder het omgekeerde; meer driekleur dan gewone kledij.
Leuven is dan ook de stad van het bier.

Als je, je goed voelt in je vel, worden de babbels nog eens zo aangenaam.
Op perron 9 van het Brugse station.
De conducteur tegen mij: op verplaatsing om te supporteren?
Ik tegen de conducteur met uitgestreken aangezicht: dit is toch de trein naar Rusland?


Deze zaterdagochtend op het perron 1 in Leuven tot de man van de spoorwegpolitie in zijn rood-zwarte tenue (zwarte broek, rood hemd):
ik heb nog een mooi drie-kleurstrikje maar dat mag je niet dragen zeker?

Morgen ben ik er weer, met wat vrijdag en zaterdag op het menu stond.

 

à la vôtre

Wilfried

 

*****

 

 

Vrijdag 6 juli 2018, een goeiemorgen met Wilfried

 

Dag 2 van de dieetperiode was opnieuw veelbelovend en het was potverdorie nog lekker ook.

Geen risico genomen maar de kabeljauw zelf in Zeebrugge opgehaald.
In combinatie met een wijnlevering en een bezoek aan de boekhouder in Knokke.

De kabeljauw, één dag langer mogen rondzwemmen en dat was hem aan te zien. Beest woog 7.5 kg. Zonder kop, oren en poten toch nog altijd goed voor 6.3kg.

Eens thuis de vis mooi opgekuist, flappen voor koud in een slaatje, het lijf geportioneerd in 6 stukken waarvan ik er 5 netjes diepvroor. (Vis niet te lang in de diepvries houden)

Ik zat in form en had reeds in alle vroegte de groenten gestoofd.
Eerst de ajuin, look, wortel, gele paprika en boontjes, kort zodat ze later nog wat bij konden krijgen tot beetgaar.
Daarom ook de champignons, courgette en aubergine er later bijgevoegd. Afgewerkt met laurier, tijm, rozemarijn, piment d'espelette, koffielepel torhoutse mosterd, soeplepel kippenfond, mespunt geconcentreerde tomatenpuré.

Pot aan de kant, alles netjes opgeruimd en aan het ontbijt.

De morgenstond heeft goud in de mond: 2 kleine boterhammetjes, 1 sneetje gezouten hesp. Me getrakteerd op vers geperst fruitsap en de gebruikelijke pilletjes na een hartoperatie.

De middag dan: de kabeljauw, een stuk voor 2 van 800 gram met vel en graat in de creusetpot, op de bodem de groenten.
Op de vis grove korrel zeezout en wat zwarte peper. En dat op middelmatig vuur laten garen. De vis eens omdraaiend.

Ik ga dat nog op zo'n manier klaarmaken feliciteerde moeder mij.
Moeder, 91 en kokkin als geen ander. Is er een mooier compliment.
Moet ik een aardappeltje schillen, had ze me getelefoneerd toen ik op de terugweg van Knokke was.
Een aardappeltje hoefde niet eens met die hoeveelheid groenten en een jus om vingers bij af te likken. (groentenjus + het vocht van de kabeljauw)

's Avonds: maatjes, 2 stuks (170 cal per stuk) met 2 boterhammetjes.
(haring is een vette vissoort)

Gisteren donderdag was goed voor 1500 caloriën, of 300 onder het dieetgemiddelde voor een man.

Nog eens goed nadenken wat ik vandaag op tafel zet. Dat zal dan in Leuven gebeuren, voor we naar de kwartfinale voetbal kijken.
Winnen de Belgen dan mag een glaasje bubbels achteraf.
Winnen ze niet, dan ook.Op dag  drie van mijn dieet mag een extraatje wel.

(dag drie, vrijdagochtend: 89.1)

 

à la vôtre

Wilfried

 

******

 

Donderdag 5 juli 2018, een goeiemorgen met Wilfried

 

Dag 2 van mijn dieetperiode.
Ik wist het op voorhand dat volharden de boodschap wordt maar ze moeten me het daarom niet extra moeilijk maken.
Gisteren was het al meteen van dat.
Perfecte planning vooraf, is ook nodig, maar het pakte even anders uit.
Zowat alles draaide in de soep, terwijl die niet eens op het menu stond.

Ontbijten om halfnegen met vers fruitsap.
Toen de laatste sinaasappel geperst was kwam het telefoontje binnen van de chauffeur van het wijntransport.
'Meneer ik heb hier 2 paletjes van Montpellier voor u. Over een kwartiertje sta ik bij u'.

Ik naar Jabbeke, wachtend op het transport dat uiteindelijk om 9 uur aankwam om dan soort per soort te stockeren.
Gevolg, ontbijt na 10 uur.
Niet ideaal, maar ik hield me aan mijn tabel: 2 kleine boterhammetjes en een gekookt eitje. De banaan als elfuurtje viel weg.

Na het ontbijt naar de groentenboer: spinazie voor bij de kabeljauw op de middag.

Aubergine, courgette, champignons, sjalot voor een ratatouille voor donderdag.
En veel fruit: bananen, aardbeien, sinaasappels en cavaillon.

Ik maakte dat ik weinig tijd verloor want ik mocht een telefoontje verwachten uit Zeebrugge: de kabeljauw zou op komst zijn.

Ergerde me aan de dame voor me die zich belachelijk maakte met de vraag of de nieuwe aardappeltjes goed schilden?
'Ik ken alles van kweken', antwoordde de groentenboer minzaam, 'maar niet van klaarmaken'.
'Bij mij is het omgekeerd' replikeerde de dame, die beter had moeten weten.
Ze haalde immers een leeftijd  waarbij ze wellicht al 60 keer het seizoen van de nieuwe patatjes had mee gemaakt.

Pech bij de groentenboer: de droogte zorgde er voor dat er geen spinazie was.
Ik trok de hoeveelheid boontjes op  en dacht bij het naar huis rijden er aan hoe ik het menu zou aanpassen.

De kabeljauw was op komst. 't is te zeggen, de chauffeur was op komst, kruiste me ter hoogte van de Heidelberg, zwaaide naar me en antwoordde op m'n telefoontje dat hij van geen levering afwist. Hij reed door naar Eernegem.
Communicatiefout in Zeebrugge en een geluk voor de vis, die een dag langer kon rondzwemmen.

En ik? Menu verder aanpassen.
Een uur later schoven we aan tafel voor een gerecht dat onder de norm van de dieetgrens bleef.
Met wat in de koelkast stak, gezien de slager op woensdag gesloten was: 2 kleine sneetjes bereide varkenstongetjes waarvan ik de meeste vinaigrette afhaalde.
Op het bord met extra veel groenten. Krul- en veldsla, boontjes, tomaatjes, een kleine aardappel.

De aardappel had ik in kleine blokjes gesneden zodat ik die met de boontjes samen kon laten garen. Nadien wentelde ik ze in de pan met een tipje olie, wat ajuin, look, tijm, laurier en rozemarijn.
Het werd een blue-chaud gerecht waarvoor ik alle waardering kreeg.

Eens geen voetbal op TV maar 's avonds op Canvas de beklijvende film JFK Kennedy met Kevin Costner in een glansrol.
Meer dan 3 uur filmplezier met 2 perzikken en de banaan.

Vandaag start ik met 90 op de schaal en deze middag... kabeljauw op het bord. Zeker weten!

 

à la vôtre

Wilfried

 

******

 

Woensdag 4 juli 2018, een goeiemorgen met Wilfried

 

Alarmfase rood!!! Gisteren 91.3!!!!, vanmorgen nog 90.4.

Gelukkig heb ik een kleerkast van large tot extra large en broeken die met de omtrek mee uitzetten.
In Brabant zeggen ze: short voor een korte broek, in West-Vlaanderen noemen ze dat een shoòr.
Niet alleen omdat die broek soms tot kniehoogte of zelfs nog wat lager komt maar in mijn geval nogal ruim bemeten is ook.

Maar het kan en het mag zo niet verder.
Dus heb ik een plan. Trouwens niet de eerste keer.

Omdat ik toch de slaap niet kon vatten ben ik gisterenavond laat begonnen met het gemakkelijkste deel: het theoretische.
Een tabel opmaken van wat ik meestal eet en bij ieder product het aantal caloriën per 100 gr of per stuk er bij plaatsen.

Nu komt het moeilijkste, vanaf dit ogenblik, 05.55u: de praktijk.
Geen fruitsap in karton, plastic flessen of wat dan ook, maar lekker verse geperste sinaasappel (200ml goed voor 90 cal).
Geen afbakbrood maar bruin of volkoren van de warme bakker en me beperken tot 3 sneden (225 cal).
Het beleg voor deze ochtend beperken tot een gekookt eitje (74 cal) en een banaan als elfuurtje (124 cal).
Kaas is uit den boze en zeker als je confituur of dergelijke er bovenop smeert.

Deze middag 150 gram gekookte aardappel (135 cal) stuk kabeljauw in de oven (250 gram goed voor 180 cal) en lekker veel spinazie (60 cal).

Vanavond? 2 sneetjes brood (150 cal) met verse aardbeien (bakje van 250 gram goed voor 60 cal).

Als ik dat alles samen tel kom ik aan 1100 caloriën.
Een man mag op dieet 1800 caloriën verbruiken (normaal is dat 2500) een vrouw 1500 (normaal 2000). Ik blijf er vandaag ver onder.

Dus kan ik vanavond bij de voetbal een wijntje degusteren. (champagne en cava 95 cal, wijn 150 cal per glas).
Toch ga ik het niet doen want er volgen moeilijker dagen.

Om te beginnen: zondag met een barbecue bij broer om iets te vieren.
Was ik enig kind, dan zou het eenvoudiger zijn.
Met drie broers en een zus wordt dat een stuk moeilijker om het dan nog niet te hebben over een moeder die nog steeds graag kookt en een vriendin die door al dat Moeyaert-gedoe ook bourgondischer van aanpak is geworden.

 

à la vôtre

Wilfried

PS blijf me volgen om mijn doel 81.3 waar te maken.